БУКАГИЈЕ – МАЛИ ЗАПИС

Класичне гвоздене букагије – из сеоских ковачких радионица

Код пријатеља Јована Сријемца нашао сам и фотографисао букагије које су наши стари користили да онемогуће брзо кретање коња или крупније стоке, да их задрже на паши на жељеном простору и да не побјегну. Ријеч је турског поријекла, изведена од турског букаги што у преводу значи окови за ноге. Неки мисле да је у основи значења ријечи појам бука, зато што гвожђе, карике и ланци при покретима стварају буку. Али то је сасвим произвољно објашњење. Животињама су их стављали на предње ноге. Отуда и застарјели назив негве у значењу окови, дакле, односило се на сапињање ногу, на спутавање покрета. У нашем језику користи се такође израз путо у значењу спутати помоћу окова, букагије, негве, споне, такође и синџир, ријеч  турског поријекла.

Букагије с моје фотографије, рекао бих, класични су модел – тј. ручна су израда наших сеоских ковача. На сличан начин и тешки робијаши су лишавани брзог кретања, јасно, и могућности бјежања. Отуда и познати фразеологизам „добити букагије“ –  у значењу бити на робији, у тамници, затвору, казамату, бајбоку, решту, хапсани, ћузи,  бувари …
Ријеч је погодна за низ метафоричких значења, нпр. ови пљачкашки кредити наше су модерне букагије. У емотивном смислу букагије су израз за разне наше фрустрације, нпр. моје букагије су моје неспавање, моје бесане ноћи… Букагије за неку младост су каткад и сребрне наруквице неке љепоте-дјевојке, али недоступне срцу неког заљубљеног младића итд. То су само неке из низа наших менталних букагија. У политичком смислу букагије могу да означавају разне препреке према одређеним политичким циљевима. Нпр. Хашки трибунал – букагије су на ногама Србије. Ријеч се користи за изражавање пријетње или опомене – нпр. синтагма „омастиће букагије“ у значењу пријети му казна, робија, тамница…

Електроничке букагије нашег времена

Електроничке букагије нашег времена

Од коњских и затворских букагија доспјели смо данас до модерних  електронских букагија,  до малих уређаја који наличе већим ручним сатовима који се по одлуци суда стављају на ноге осуђеника да се може контролисати ограничено им кретање – тзв. електронички надзор. Носе их на ногама (рекли бисмо „наногвице“) да би биле мање упадљиве.

А све је почело од немирних коња на паши,  од људи који су својим понашањем изван законских норми,  па до сфере нашег унутрашњег сапињања , наших  духовних  окова – наших емоционалних букагија!

Не дај Боже да дођемо у прилику да искусимо било који облик поменутих букагија. Далеко им лијепа кућа!

Теодор Трифуновић, вторник, 26. маја ’15.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s