ШКОЛСКА ТАБЛИЦА И ТАБЛЕТ

ШКОЛСКА ТАБЛИЦА

Увијек, кад се присјећам камене школе у Винској, њеног ентеријера, сјећам се црног пода премазаног неким уљем, и чудног мириса који је из њег испаравао, сјећам се велике учионичке рачунаљке на ногарима с црним и свијетлим дрвеним  куглама у редовима нанизином на жицу, сјећам се школске табле на ногарима у  облику великог  слова   А, сјећам  се чивилука  по зиду, старог тешког учитељевог стола и нагореле пећи. На столу је стајала дводјелна дрвена тинтарница у којој су удубљене двије рупе да би се у њима од превртања осигурале бочице с плавом и црвеном тинтом. Тинта је за учитељицу купована, на велико, у великим

Стара школска таблица, наша дневна и ноћна ђачка мора

Стара школска таблица, некад била дневна и ноћна ђачка мора

четвртастим стакленим флашама. Наравно, у тинтарници је постојало овално удубљење за учитељичина пера (тј. за дрвена штила с утакнутим челичним перима, увијек с мрљама тинте, тако да се знало за коју су боју коришћена, односно намијењена. Уз тинтарницу је стајало тзв. посушало за исписани текст. То је био овални комад дрвета с ручком на којем је испод постављен папир који има особину брзог упијања течности. Тако се свјежи текст штитио од нехотичног мрљања.  Поред тинтарнице стајао је свежањ љескових прутева, онда сасвим легално, и моћно, педагошко средство мотивације и сваковрсног довођења у  ред. Тада још није било подјеле на мушка. женска и дјечја права! Знао се ред, савршено је  функционисало учитељско право – које је у међувремену укинуто!

Умјесто свесака једно вријеме имали смо тзв. школске таблице. То је један дрвени оквир, отприлике  30×20  цм у коме је углављена црна танка камена плоча, с  једне стране исцртана линијама, за упис слова и реченица, с друге стране сва је у квадратићима за упис цифара, бројева. Родитељи су нам куповали специјалне мекане писаљке, оне су остављале бијели траг по каменој плочи.  Биле су јако ломљиве, а ми сељачка дјеца с грубом тешком руком брзо смо их арчили и вазда били у мањку, због чега смо и те како сурово кажњавани. С лијеве стране школске таблице дрвени оквир је пробушен а кроз рупицу канапом је привезан комадић спужве (сунђер)  да се може брисати погрешно написано, или  да се површина припреми за нови садржај.  Спужва је ефикасна ако је полувлажна и претходно опрана, да не оставља мрље, односно да вишак упијене воде не би сапрао написано. Све те услове ваљало је испунити, а то малом сељачком ђачету није било лако све одржати у складу и реду.
Додатни проблем био је ношење таблица у торбама. Ако би се потукли, а тога увијек буде, често је страдавала ломљива камена плоча, остао би само дрвени рам. Велику муку задавало нам је – како сачувати написане домаће задатке, јер у додиру с платненим торбама обично би се, и то врло лако, брисали. Замислите ђаке који су километрима пјешице путовали до школе, и по киши снијегу,  с промочивим ручно тканим шареним торбама. Тешко је било објаснити учитељима да  смо имали задатке,  али ето  нису се сачували. Учитељица је увијек била у сумњи да је торба само исприка за нерад. А било је и тога. Пресуда је зависила од учитељичиног расположења. Колико су пута проливене сузе по плочици обрисале наше дјечје радости.

Таблет НЕКАД И САДА

              Стара таблица и модерни таблет – тако слично, а толико различито                                                                                                                                                                                                                   

Толико бих данас волио својим унуцима показати моју ђачку таблицу, то    поприште мојих сукоба с учитељицом, школом, млађом браћом, родитељима.  Као за инат, та моја школска таблица, обликом фрапантно личи на ТАБЛЕТ, модерни   покретни  компјутер који они држе у  рукама  и замахом  прстића позивају жељене слике, текстове, филмове, музику, игрице.  Да ми је то онда неко прорекао,  рекао бих да  с њим има посла нечастиви, или да  је сасвим  луд.  А ето, за само пола вијека, десила се чуда!   Школска таблица прометнула се  у  модерни таблет, само   што умјесто спужве треба притиснути  Erase ili Delete!  O чудних ли времана и обичаја!

O tempora o mores!

6 одговора на “ШКОЛСКА ТАБЛИЦА И ТАБЛЕТ

  1. Много тога се промјенило… Највише ми се свиђа ово последње поређење са таблетом! 🙂

  2. Хвала млади колега, ето ја правим компарације стила живота и рада, ради вас млађих, по моделу НЕКАД И САД.

  3. Свака част, одлично је!

  4. Сигурно је било интересантно коритити школску таблицу? Данашњи таблети имају доста предности у односу на таблицу, али имаји и један недостатак! Свакодневно пуњење батерије! 🙂

  5. Па у праву си – генерално, Ведране! Са школском таблицом је било више изазовно. ТАБЛИЦА није имала уграђен софтвер, програмски језик је био у нама, ми смо ју својим дјечјим РАМ-ом оживљавали, програмирали, ресетовали и сл. Корисници Таблета плове-сурфају по туђим мислима, мукама и емоцијама. И не слуте шта је све неко морао да претрпи да би замах њиховог прстића донио на екран жељену садржину. Ипак, у односу на тај програмски „оригинал“, легендарне школске таблице таблет је пука „репродукција“. Нека са нико не љути! Свака час ТАБЛЕТУ, али вјечнаја памјат ШКОЛСКОЈ ЂАЧКОЈ ТАБЛИЦИ!

  6. Sa tablicom su djeca znala koliko je 2+2 i 8×5 a sada ??????

Постави коментар